Мапа народонаселення Київського воєводства 1754 р. 

Ця інтерактивна карта підготовлена на основі тарифу подимного податку Київського воєводства за 1754 рік. Карта адресована широкому колу істориків, краєзнавців, демографам, а також генеалогам і дослідникам регіональних еліт.

Карта стала результатом нашої співпраці з польським істориком Конрадом Жеменецьким, котрий видав тариф подимного податку Київського воєводства однойменним друкованим виданням в рамках серії книг “Джерела до історії Правобережної України”.

Розмір податку в люстраціях вказаний у текстово-описовому вигляді з багатьма варіаціями написання.

Ćwierć dyma, puł ćwierci dyma, szesnastka i puł szesnastkii chalup siedem.

Спеціально навчений нами штучний інтелект зміг привести такий описовий текстовий вигляд даних до чисельного значення. Це допомогло надалі перерахувати розмір податку в кількість хат (chalup) в селі чи місті. Наприклад, вказаний вище розмір податку одного з сіл на 1754 рік для Київського повіту Київського воєводства відповідає 157 хатам.

Далі було застосовано технологію геокодування для отримання географічних координат населеного пункту на сучасній карті. Зниклі села довелося шукати на старих картах XIX ст. (Шуберта та Стрілецького) і позиціонувати в ручному режимі. І для довершення картини було імпортовано дані з інших джерел, добре відомих історикам, таких як Słownik geograficzny Królewstwa Polskiego, Słownik biograficzny Polski, Herbarz Polski Niesieckiego та ін.

Особистий примірник цієї книги можна придбати у видавництві Яніна.

Тариф подимного податку Київського воєводства 1754

Обсяг: 412 сторінки
Формат: 60х84/16 (160х205 мм), 
Оправа: тверда палітурка 
ISBN 978-617-604-046-0
Вартість: 80,00 грн.

Також закликаємо істориків та краєзнавців долучатися до редагування карти та виправлення можливих помилок. Найактивніший редактор отримає книгу в подарунок. Надіслати пропозицію

Як користуватися:
- Число біля назви населеного пункту вказує кількість хат (chalup). 
- Герби позначають маєтності шляхетських родів. 
- Клік по населеному пункту – для докладної інформації. 
- Для зручного перегляду – краще розгорнути карту на весь екран.