В кожному місті чи селі за кількістю носіїв переважає одне певне прізвище. Якщо в обласних центрах картина передбачувана (Шевченки на Сході, Мельники на Заході), то в районних центрах різноманіття домінуючих прізвищ вже цікавіше. А найцікавіша частина нашого дослідження – це села, названі за прізвиськом їх перших поселенців, нащадки яких і досі складають у селі основну родову групу.

Такі роди досліджувати особливо цікаво, оскільки є велика доля імовірності дійти до часів заснування села, коли всі пізніші гілки сходяться до одного пращура. Таких містечок та сіл в Україні близько трьох сотень. Щоправда, в деяких випадках, відбулося зворотнє явище: прізвище утворилося від назви поселення (відтопонімний антропонім).

Як видно з карти, найгустіше зосередження населених пунктів, назва яких збігається з домінуючим у ньому прізвищем, виразно простежується на Полтавщині та Слобожанщині. Такі села на карті позначені червоним кольором. В другій половині XVII – поч. XVIII ст. ці землі активно заселялися переселенцями з Правобережжя, і велика частина з перелічених нижче сіл, були вірогідно засновані саме в той період.

Дослідіть, чи є таке село, де ваші однофамільці – домінуюча група.
А поширення прізвища ви можете подивитись на нашій основній Карті прізвищ.

Село / містечко

Прізвище

Кількість носіїв

СУЧЕВЕНИ

СУЧЕВАН

198

ПЕХИ

ПЕХ

144

КУЗЬКИ

КУЗЬКО

123

САХНИ

САХНО

120

ДУМИЧІ

ДУМИЧ

99

ЗАКУСИЛИ

ЗАКУСИЛО

98

ФУРСИ

ФУРСЕНКО

92

ВИХОПНІ

ВИХОПЕНЬ

94

ФАРИНКИ

ФАРИНА

80

СТОЛИНСЬКІ СМОЛЯРИ

СМОЛЯРЧУК

78

ДРИЖИНА ГРЕБЛЯ

ДРИГА

78

БЕХТЕРЩИНА

БЕХТЕР

67

ВОСКОБІЙНИКИ

ВОСКОБІЙНИК

61

БУТОВА ДОЛИНА

БУТ

34

ЛОШАКОВА ГУТА

ЛОШАК

51

ЛЕВКОВИЦЬКИЙ МЛИНОК

ЛЕВКІВСЬКА

17

КОРНІЄНКИ

КОРНІЄНКО

29

ВЕЛИКА ШАПКІВКА

ШАПКА

31